Gå direkt till innehåll
Svensk e-identitet, GrandID API
Svensk e-identitet, GrandID API

Blogginlägg -

Vad är API?

Vad är API?

Application Program Interface förkortas API och är ett uttryck som är väl etablerat och centralt inom kodningsarbete.

Men vad betyder API egentligen?

API är ett slags protokoll som används för att program, system och applikationer på ett enkelt sätt ska kunna prata med varandra, en slags tolk som kommunikationen går genom. Man kan beskriva ett API som ett strukturerat sätt att överföra data från ett ställe till ett annat.

Hur fungerar det?

Ett API fungerar som en bro mellan olika program, eller som byggstenar som kan användas tillsammans med varandra för att underlätta användningen av en viss funktionalitet. Med byggstenarna behöver inte hjulet uppfinnas varje gång och ju fler byggstenar - eller endpoints - som finns tillgängliga och som kan kopplas ihop, desto fler projekt och coola lösningar kan byggas.

Exempel 1. Ett program på datorn snackar med operativsystemet

API:er finns även i en dator. Exempelvis kommunicerar ditt ordbehandlingsprogram med ditt operativsystem när du vill skriva ut något på din skrivare. Kommunikationen sker då via operativsystemets API.

Programmet säger: ”Hallå operativsystemet, jag vill skriva ut den här artikeln om API:er.” Operativsystemet svarar: ”Fixar det, jag snackar med skrivaren.” Därefter beordras skrivaren att printa ut artikeln.

API:er gör att program som är bra på en sak får göra just den saken. Operativsystem är bra på att hantera flera program samtidigt och på att snacka med bland annat skrivaren. Program som ord- eller bildbehandlingsprogram kan då koncentrera sig på att göra vad de gör bäst, till exempel göra fet eller kursiv text i olika typsnitt.

Exempel 2: En app hämtar information eller funktioner från en annan app

Appar är program som kan prata med olika systems API:er för att hämta ut information. Det sker enligt API:ets regler som säger till appen: ”Så här ska du prata för att jag ska förstå och så här förstår du det svar som jag kommer skicka tillbaka.”

Ofta behöver man identifiera användaren för att logga in i en app eller mot ett system och då ställs krav på inloggningslösning som kan bekräfta att du är du, det vill säga autentisera en användares verkliga identitet. Vanligast är BankID, men det finns fler alternativ, till exempel Freja eID+ som inte kräver att användaren innehar ett bankkonto.

Vad är skillnaden på öppna och stängda API:er?

Man kan säga att ett öppet API betyder att någon, kanske en myndighet eller ett företag, låter andra använda utvalda delar av sin data. Till exempel kan ett flygbolag låta andra använda tidtabeller och uppdaterad reseinformation för att göra mobila appar. De alltså öppna för andra att använda, ibland fritt – ibland mot en avgift.

Ett stängt API betyder att man använder ordnade strukturer för att hantera data exempelvis internt i en organisation. Ett kassasystem för en verksamhet eller ett vårdsystem kan ha ett API. Om man beställer mat för hemkörning kan leverantören ta emot bokningar via en app – och berätta för kunden att ”maten är på väg” med hjälp av ett API.

Sammanfattning

API:er är fantastiska byggstenar för att använda data på ett effektivt sätt. Svensk e-identitets eget API, GrandID API, är ett exempel på ett API som kan integrera mot nästan alla system och möjliggöra olika inloggningslösningar mycket enkelt och säkert.

Läs mer här

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mikael Olsson

Mikael Olsson

Presskontakt VD / Managing Director 018-481 19 05
Vivianne Eriksson

Vivianne Eriksson

Presskontakt Marknadschef/Marketing Manager 018-4449534

Relaterat innehåll

BankID, en e-legitimation som används för att styrka en identitet elektroniskt.

Vad är BankID?

BankID, en e-legitimation som används för att styrka en identitet för säker elektronisk identifiering och underskrift.

Vad är HSA och SITHS?

Vad är HSA och SITHS?

Inom IT-säkerhet och säker åtkomst, inte minst inom vården, florerar många begrepp som inte alltid är så lätta att ha full koll på. Här reder vi ut vad HSA och SITHS egentligen är.

Vad är autentisering?

Vad är autentisering?

​Inom IT-säkerhet och säker åtkomst florerar många begrepp som inte alltid är så lätta att ha full koll på. Vi reder ut begreppen. Här svarar vi på frågan "Vad är autentisering?"

Tjänsteeid - vilka alternativ finns?

Tjänsteeid - vilka alternativ finns?

​Hur löser man som arbetsgivare enklast elektronisk identifiering för personal? Hur gör man säkrast när den behöver ske på distans och från flera olika enheter, helst utan BankID och lösenord? Detta är vanliga frågeställningar som många verksamheter, särskilt inom kommuner och regioner, ställs inför. I den här artikeln ges några svar som förhoppningsvis kan underlätta diskussionerna internt.

Vilken LoA-nivå eller tillitsnivå behöver organisationer för att skydda användarnas information vid inloggning?

Vilken LoA-nivå eller tillitsnivå behöver organisationer för att skydda användarnas information vid inloggning?

Hur säker kan en organisation vara på att den som loggar in till e-tjänster eller system verkligen är rätt person? Och hur hög är förmågan att skydda information mot dataintrång och andra cyberangrepp? Det är i grunden, om än lite förenklat, vad LoA handlar om. Vilken nivå en organisation behöver beror på en rad olika faktorer. Här reder finns några råd kring vad man som organisation bör tänka på.

Vad är e-signering egentligen? Och vilka metoder finns?

Vad är elektronisk signatur?

​E-signering, elektronisk signatur, digital underskrift – kärt barn har många namn. Fast en del tycker till och med numera att när ordet signering alls nämns menar man något som skrivs på via nätet. Men vad är det egentligen, när blir det juridiskt giltigt, är det lika tillförlitligt som en egenhändigt gjord underskrift med kulspetspenna och vilka metoder finns? Här finns svaren.

Relaterade event

Kostnadsfri översiktlig webbutbildning 22 juni kl 14-14:45 med Joseph Qureshi och Alex Larsson.

Skydda era kunder och undvik intrång!

Tid 22 Juni 2021 14:00 – 14:45

Plats Webbutbildning

Trygg leverantör av enkel och säker inloggning samt ombud för HSA och SITHS

Svensk e-identitet är marknadens främsta och tryggaste leverantör av molntjänster för inloggning, autentisering och signering till webbplatser och applikationer. Det Uppsalabaserade bolaget erbjuder också som landets största aktör heltäckande ombudstjänster för HSA och SITHS. Kort och gott - vi ser till att du är du.

Svensk e-identitet AB

Vaksalagatan 6
753 20 Uppsala
Sweden