Gå direkt till innehåll
Tjänsteeid - vilka alternativ finns?

Blogginlägg -

Tjänsteeid - vilka alternativ finns?

Hur löser man som arbetsgivare enklast och säkrast elektronisk identifiering för sin personal i tjänsten? Och hur gör man säkrast när den behöver ske på distans och från flera olika enheter, helst utan BankID och lösenord?

Detta är vanliga frågeställningar som många verksamheter, särskilt inom kommuner och regioner, ställs inför. Här kommer några svar som förhoppningsvis kan underlätta diskussionerna internt.

Lösenord och BankID rekommenderas inte

Då osäkra och krångliga användarnamn och lösenord inte är ett hållbart alternativ erbjuder flera privata och offentliga arbetsgivare e-legitimationen BankID som identifieringsmetod även i tjänsten. Som inloggningsmetod för privata ärenden och inköp är väletablerade BankID ett utmärkt alternativ som ofta underlättar för både användare och verksamhet. Dock innebär användning just i tjänsten flera problem, där SKR rekommenderar offentliga verksamheter att erbjuda andra alternativ. Se utredning från SKR.

I väntan på ett nationellt eid finns flera goda alternativ

Just nu utreds frågan om ett nationellt tjänste-eid på uppdrag av Regeringen, där resultatet förväntas vid årsskiftet 20/21. Läs mer på Regeringens webbplats.

I väntan på det finns flera alternativa lösningar för digitalt informationsutbyte utan att behöva använda vare sig privat BankID eller användarnamn/lösenord i tjänsten.

SITHS – för säker åtkomst inom vård och omsorg

Inom vård och omsorg hanteras mycket information som behöver skyddas med särskilt stark autentisering. Här erbjuder det kommun- och regionägda bolaget Inera den identifieringstjänsten och godkända e-legitimation SITHS med tillhörande fysiskt SITHS-kort. Läs mer om SITHS

Freja Organisations eid – e-leg både för privatliv och jobb

Säkerhetsföretaget Verisecs Freja eID+ är en säker, komplett, fristående och godkänd e-legitimation utan koppling till banken. Genom att komplettera en användares befintliga Freja eID-legitimation med ett attribut som baseras på användarens roll i organisationen kan den användas även som elektronisk tjänstelegitimation, exempelvis inom skolan, vård- och omsorg eller fackförbund.
Läs mer om Freja Organisations eID.

Säkerhetsnyckel – särskilt bra när fler måste dela enheter

Teknikföretaget Ciptor och en av de marknadsledande inloggningsleverantörerna Svensk e-identitet erbjuder tillsammans ett paket för 2FA-inloggining som kopplas med en smidig app till en säkerhetsnyckel. Lösningen passar särskilt när verksamheter exempelvis inom hemtjänst eller handeln inte kan erbjuda medarbetarna egen mobil eller surfplatta.
Läs mer om säkerhetsnyckel-paketet.

iDappen – som BankID fast med koppling till valfri datakälla utan tickavgifter

Svensk e-identitets flexibla applikation iDappen är ett särskilt gott alternativ som flera kommuner använder i de fall medarbetarna har tillgång till egna enheter. Applikationen som finns i både Appstore och Google Play fungerar som BankID men skillnaden att den kan knytas till valfri identitet och datakälla. Den medför heller inte några tickavgifter.
Läs mer om iDappen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mikael Olsson

Mikael Olsson

Presskontakt VD / Managing Director 018-481 19 05
Vivianne Eriksson

Vivianne Eriksson

Presskontakt Marknadschef/Marketing Manager 018-4449534
Media Content Panel
tjänsteeid.jpg
tjänsteeid.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
2995 x 2220, 4,17 MB
Ladda ner

Relaterat innehåll

Distansjobbet fortsätter för många. Hur kommer man åt det man behöver i jobbet enklast och säkrast?

5 lösningar för att komma åt jobbsystemen på distans

”Vilken är den bästa lösningen för att vi – och endast vi – ska komma åt våra system och informationen där nu när vi ska fortsätta arbeta på distans?” Det är en fråga många företag och organisationer just nu ställer sig. Vi listar några saker att tänka på.

Vad är ID-växling?

Vad är ID-växling?

​Vi gillar verkligen BankID. Det är ett fantastiskt smidigt sätt att legitimera sig online och det är lätt för företag och organisationer att komma igång med BankID-inloggning via vårt GrandID API. Det finns dock några begränsningar i tjänsten BankID som är viktiga att känna till. Begränsningen gäller det som kallas för ID-växling vilket inte är tillåtet enligt BankIDs egna regler.

Svensk e-identitet, GrandID API

Vad är API?

Vad betyder API egentligen? Vi reder ut begreppen. API:er är fantastiska byggstenar för att använda data på ett effektivt sätt. Svensk e-identitets eget API, GrandID API, är ett exempel på ett API som kan integrera mot nästan alla system och möjliggöra olika inloggningslösningar mycket enkelt och säkert.

BankID, en e-legitimation som används för att styrka en identitet elektroniskt.

Vad är BankID?

BankID, en e-legitimation som används för att styrka en identitet för säker elektronisk identifiering och underskrift.

Vad är HSA och SITHS?

Vad är HSA och SITHS?

Inom IT-säkerhet och säker åtkomst, inte minst inom vården, florerar många begrepp som inte alltid är så lätta att ha full koll på. Här reder vi ut vad HSA och SITHS egentligen är.

Vad är autentisering?

Vad är autentisering?

​Inom IT-säkerhet och säker åtkomst florerar många begrepp som inte alltid är så lätta att ha full koll på. Vi reder ut begreppen. Här svarar vi på frågan "Vad är autentisering?"

Vad är e-signering egentligen? Och vilka metoder finns?

Vad är elektronisk signatur?

​E-signering, elektronisk signatur, digital underskrift – kärt barn har många namn. Fast en del tycker till och med numera att när ordet signering alls nämns menar man något som skrivs på via nätet. Men vad är det egentligen, när blir det juridiskt giltigt, är det lika tillförlitligt som en egenhändigt gjord underskrift med kulspetspenna och vilka metoder finns? Här finns svaren.

Vilken LoA-nivå eller tillitsnivå behöver organisationer för att skydda användarnas information vid inloggning?

Vilken LoA-nivå eller tillitsnivå behöver organisationer för att skydda användarnas information vid inloggning?

Hur säker kan en organisation vara på att den som loggar in till e-tjänster eller system verkligen är rätt person? Och hur hög är förmågan att skydda information mot dataintrång och andra cyberangrepp? Det är i grunden, om än lite förenklat, vad LoA handlar om. Vilken nivå en organisation behöver beror på en rad olika faktorer. Här reder finns några råd kring vad man som organisation bör tänka på.

Relaterade event

Kostnadsfri översiktlig webbutbildning 22 juni kl 14-14:45 med Joseph Qureshi och Alex Larsson.

Skydda era kunder och undvik intrång!

Tid 22 Juni 2021 14:00 – 14:45

Plats Webbutbildning

Trygg leverantör av enkel och säker inloggning samt ombud för HSA och SITHS

Svensk e-identitet är marknadens främsta och tryggaste leverantör av molntjänster för inloggning, autentisering och signering till webbplatser och applikationer. Det Uppsalabaserade bolaget erbjuder också som landets största aktör heltäckande ombudstjänster för HSA och SITHS. Kort och gott - vi ser till att du är du.

Svensk e-identitet AB

Vaksalagatan 6
753 20 Uppsala
Sweden